Thtl’s Weblog

Catatan Minda THTL

Sejarah AFN 06.

with one comment

Dari siri 1-5, kita telah memaparkan perjalanan warga asal AFN, antaranya Cikgu Rahim Mahmood (CR), thtl, Kapten UHF, akob, abu adam, engsian aka m rafiq, ust alamghiri, hj kamin, adroes, g@y@t, ziy@d, dll sejak 10 tahun yang lalu. Kerana serik menumpang mailist orang lain, maka akhirnya CR menubuhkan mailing list ihsan dari yahoogroups secara percuma sahaja. Beliau memilih Fikrah sebagai namanya tanpa bermesyuarat dengan sesiapa, tiba-tiba aje nama Fikrah muncul di persada yahoogroups…

Fikrah dalam bahasa arab bermaksud mind set atau pemikiran merupakan sesuatu yang amat nostalgik buat CR dan thtl sendiri. Fikrah merupakan istilah yang amat tersohor di era 70an dan 80’an ketika ledakan kebangkitan Islam di Malaysia termasuk Eropah, khasnya di UK yang bermula dari Mesir. Fikrah dikaitkan dengan pergerakan Ikhwan dan jama’at-e-Islami khususnya oleh Ustaz Hasan alBanna dan ust abul A’ala al-Maudoodi. Tonggak kebangkitan Islam di Malaysia ketika itu ialah Sdr Anwar Ibrahim (abim), ust fadhil Noor, ust Alias Othman, ust Nikmat Pondok Derang, mantan SS Syaikh Azmi, Ust Dahlan Mohd Zain, TG Nik Aziz Nik Mat., dan ramai lagi. Pergerakan yang menekankan fikrah sebagai agenda kebangkitan Islam (sahwah Islamiah) ialah abim, irc kemudian JIM, abim utara pimpinan Ust Dahlan dan pelajar2 Malaysia di Mesir.
Tumpuan gerakan Islam (di waktu itu) dalam proses pembinaan keanggotaan atau perkaderan ahli ialah melalui pemurnian minda dengan pembinaan semula fikrah Islam atau Islamic thought atau worldview atau weltanshaung. CR dan thtl tidak terkecuali dari arus ini dan kami berdua memang termasuk dalam program pemfikrahan besar-besaran yang kebanyakannya ada pengaruh kuat dari Ikhwan Muslimoon atau Jama’at-e-Islami. Pengisian semula fikrah Islami adalah dengan penggunaan kitab2 sperti Ma’alim fi tariq, Haaza Din dan tafsir adzZilal oleh syed Qutb, Risalah Ta’alim khasnya Usyul 20 oleh Ustaz al-Banna, buku2 al-Maudoodi, antaranya Fundametals of Islam (khutabat), kitab2 Fathy Yakan, antaranya Maaza Ya’ni dan kitab Fiqh Sunnah oleh allamah Sayyid Sabiq. Ia menggunakan metod study circle atau usrah atau halaqah ilmu.
Jika pergerakan salafi/sunnah menekankan pemurnian (tasyfiyah) akidah, pergerakan global yang dicetuskan oleh Ikhwani ialah pemurnian fikrah atau pemikiran.
Maka pemilihan nama Fikrahnet oleh CR mencerminkan ideologi atau manhaj beliau ketika itu bahawa titik permulaan kebangkitan Islam ialah melalui pintu pemurnian pemikiran atau membetulkan mindset, yang uniknya Fikrah yahoogroups berjaya menghimpunkan mereka yang berlatarbelakang sunnah atau salafi dan CR dan thtl amat selesa berganding bahu dengan sahabat dari manhaj sunnah dan turut mendapat banyak faedah bila fikrah kami mendapat sentuhan manhaj salafi. Ia memantapkan fikrah dan akhirnya memantapkan akidah dengan akidah salaf.

Fikrahnet yahoogroups adalah milis yg terbuka kepada public viewing. Akhirnya geng-geng Htee, rufaqa’, tareqat juga menyertai Fikrahnet. Namun kali ini, hasil dari pemantauan moderator, spt Cikgu Rahim dan deputynya ketika itu, sdr Qushairi, serangan anasir2 itu dapat di kawal. Inilah untungnya bila kita berada dalam milis kita sendiri….Sesi pertemuan warga Fikrah juga kerap berlaku, kadangkala ketika kuliah2 di mesjid alghufran TTDI, kekadang ketika pesta buku antarabangsa di PWTC dan kekadang bila CR ada mesyuarat di KL, maka kami datang beramai-ramai menemui beliau. Pertemuan dari alam cyber, dari milis Fikrah, akhirnya menemui kami di alam nyata.

Next: Glitch Fikrahnet 2003 dan pembabitan dengan AAN

Advertisements

Written by thtl

July 14, 2008 at 5:12 am

Posted in Fikrah

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. salam…

  bakpo sejarah AFN 07 xdok?

  ana cari kt AFN pun xdok..

  -msm-

  hartono86

  October 26, 2008 at 5:59 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: