Thtl’s Weblog

Catatan Minda THTL

Sejarah AFN 09

leave a comment »

Pabila thtl sudah semakin sibuk dengan AAN sbg panel Fiqh Utamanya, maka berkuranganlah keterlibatan thtl dgn Milis al-Fikrahnet, memandangkan soalan2 fiqih yang semakin mencurah di AAN. Tapi di sana muncul Doc Imran sebagai penyelamat, beliaulah yang mengambil alih tugas sebagai pakar hadith sekaligus pakar fiqh. Doc Imran adalah antara tokoh sunnah yang amat ana segani kerana penguasaan mantap beliau dalam bidang hadith dan fiqh. Beliau adalah menantu kepada Dr Radzi. Hubungan dgn anggota milis Fikrah spt Kapten Pilot, akob, engsian (yang melanjutkan pelajaran ke Australia), abuadam, alamghiri (yang kemudian pulang ke kampung halaman ke Temerloh), adroes sudah semakin berkurangan. Jika dulu kami amat kerap bertemu sambil makan-makan. Antara tempat gebang2 yg paling kami gemari ialah di restoren mamak Syiraz, BTS dan Khalifa di Shah Alam (berdekatan rumah kapten). Antara kenangan paling manis setiap kali pertemuan ialah buku2 percuma dari penulis buku prolifik Kapten Hafiz. sampai ana pun lama-lama naik segan…asyik terima buku free je…Rumah kapten di shah alam juga merupakan tempat yang kerap orang kuat Fikrah berhimpun samada kerana kuliah, atau mesyuarat2 sunnah dari masa ke semasa. Tetapi senario itu semakin berkurangan kerana mereka mungkin merasakan tht sudah jadi milik AAN….sebaliknya thtl lebih kerap pulak berhimpun dengan geng AAN, kali ini di kawasan Kota damansara, antaranya dgn ustaz Maszlee Malik, ust alitantawi, presiden club AAN, abdul rahman, Hj Kamin, selaku orang kanan AAN dan ust mat Lughowiyat.

Kekadang berbulan dua jugak ana tidak menjengah Fikrahnet…tapi sekali sekala ana masuk Fikrah, ana lihat ia tak semeriah dulu, begitu juga dgn islahnet dan msm-net, amat lesu sekali.

Berbalik di AAN, apabila tuan sifoo membuka ruangan sembang2 dan isu semasa sebagai tambahan dan pembesaran fungsi AAN, maka masuklah gerombolan lama yang selama ni pernah bertelagah dgn thtl di milis islah, msm dan fikrahnet. mereka menggunakan pelbagai nickname yg lucu dan pelik dan mereka tidak ada etika perbahasan. falsafah mereka ialah terjah dan redah kemudian belasah. Pada mulanya thtl membalas dgn hikmah dan bila mereka menggunakan metod character assasination, maka thtl pun tak tahan juga dan hilang sabar dgn kelakuan mereka.
Maka utk mendapat lebih kuasa utk berdepan dgn mereka, thtl melalui Hj Kamin memohon kuasa tambahan sebagai Moderator dari sifoo. Alhamdulilah, setelah berfikir masak-masak, maka sifoo meluluskan lesen Mod kepada thtl dan kepada moderator yg lain spt Hj Kamin. Kuasa Mod ana dihadkan pada ruangan sembang-sembang dan ruangan artikel shj. Skop kuasanya hanya boleh “delete” posting orang dan memberi amaran sahaja. OKlah..nampaknya dgn kuasa Moderator yg diberikan, maka perbahasan agak terkawal kembali…

tapi….tbc

Advertisements

Written by thtl

July 14, 2008 at 5:16 am

Posted in Fikrah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: